De persoonlijkheidsstructuur van de één

Algemene gedragsbeschrijving

De één heeft behoefte aan orde en autonomie. Hij wil het goed(e) doen en kan daarvoor hard en gedisciplineerd werken. Het liefst werkt de één planmatig en gestructureerd. Hij kan goed de puntjes op de i zetten en mijdt fouten. De één stelt zich op als leraar wil anderen graag adviseren in bijvoorbeeld hun leefstijl. Hij voelt zich vaak verantwoordelijk. Als er iets mis gaat, corrigeert de één ‘de fout’. Hierin ziet de één het bewijs dat hij alles maar het beste zelf kan doen.

Kwaliteiten

Ordelijk, zelfgedisciplineerd, idealistisch, harde werker, contentieus, zelfstandig werkend, maakt doelen helemaal af, principieel, eerlijk, oprecht.

Uitdagingen

De één heeft de neiging om met name de fouten te zien, ziet direct wat beter kan, streeft naar perfectie en vindt het moeilijk om af te stappen van het perfecte plan of de planning. Het perfectionisme kan leiden tot verbetenheid en het distantiëren van lichamelijke ongemakken. Het is goed voor de Eén om te leren zien dat er meerdere manieren zijn om een doel te bereiken en dat juist het jezelf toestaan om fouten te mogen maken je een perfecter, menselijker, mens maakt. Het is een uitdaging voor de één om de strenge normen die hij vooral zichzelf maar ook anderen oplegt meer los te laten en ruimte te bieden aan anderen. Door regelmatig wat rust in te bouwen, ontstaat er ruimte tot bezinning waarna de één met meer ontspanning en plezier beter werk kan doen.