De persoonlijkheidsstructuur van de zes

Algemene gedragsbeschrijving

Zessen hebben behoefte aan zekerheid en voorspelbaarheid. Duidelijke regels en kaders bieden hen veiligheid. Het is veelal prettig voor zessen als anderen de leiding nemen en duidelijk aangeven wat er moet gebeuren. Zessen zijn loyaal en werken hard voor een gemeenschappelijk doel. Ze komen afspraken na, herinneren anderen hieraan en controleren hen op de zuiverheid van hun motieven. Zessen zijn geneigd kritisch te zijn en stellen scherpe vragen.

Kwaliteiten

Loyaal, intelligent, gecommitteerd, dienstbaar, harde werker, pragmatisch, opofferend voor de goede zaak, humoristische, oog voor detail.

Uitdaging

Door hun behoefte aan zekerheid en voorspelbaarheid hebben zessen de neiging om teveel houvast in regels en kaders te zoeken of steun nodig te hebben van een “autoriteit”. Het contact met hun intuïtie en eigen waarheid raakt verloren.
Ze werken hard en vergeten daardoor hun successen te vieren. Vaak vergeten ze ook de goede bijdragen die ze leveren aan zichzelf toe te schrijven, terwijl ze dat bij fouten wel doen, zodat ze hun zelfvertrouwen niet voeden. Zessen worden gedreven door angst en zien in alles wat er mis zou kunnen gaan. Dit houdt hen onzeker, twijfelend en ongerust. Het is een uitdaging voor een zes om hun gedachten te uiten ook als ze nog niet zeker zijn. Er zijn echter ook zessen, die juist tegen de angst ingaan en de aanval kiezen door intimidatie en stoerheid. In contact komen met de angst is dan juist nodig om te ervaren dat je sterk kunt zijn juist als je ook je (kwetsbare) gevoelens kunt toelaten.